суботу, 19 серпня 2023 р.

Мар'янівська ікона Божої Матері написана в типі чудотворної ікони з Підкаменя

Мандруючи сторінками нашої історії.  

28. 02. 2020 р. Б. завдяки перекриттю старої церкви у с.Мар'янівка, було віднайдено 5 старовинних ікон. Всі вони були відреставровані. Одна з них, а це ікона Пресвятої Богородиці нагадує чудотворну ікону з містечка Підкамінь. Вона була відреставрована за кошти Петра Костика. Також у храмі з відреставрованих ікон є образ "Матері Божої Цариці вервиці" і тут іконописцем знову було проілюстровано домініканську тему. На цій іконі знаходимо підпис Степан Томасевич. Останні відкриття свідчать, що він можливо є автором і решти відреставрованих ікон.

Дякую, о. д-ру Віталію Козаку за фотографію Підкамінської Божої Матері та за допомогу в з'ясуванні походження нашої парафіяльної ікони. 

В збірнику "Паломницькі святині", авторства Ольги Жаровської (видання друге, поправлене, Львів "Свічадо" 2011 сс. 151 -153) читаємо: У XII - XIII ст. виникає монаше життя на горі біля унікальної пам'ятки природи - великого каменя, який і нині дивує людське око. Перша задокументована згадка про монашу обитель у Підкамені припадає на 1464 рік. А вже 1519 року Підкамінь спалили татари. Монахи покинули свою спустошену обитель. Правдиве зображення Матері Божої знане з 1592 року, а в 1727 року ікона вперше була коронована коронами папи Венедикта XIII. Тоді на урочистість до Підкаменя прибуло 200 тис. осіб. Але шати, як безліч инших коштовних речей, були конфісковані під час йосифінської реформи. З метою повернення колишньої слави великого відпустового місця 15 серпня 1927 року її вдруге коронував львівський архиєпископ Болеслав Твардовський. Коли 1945 року, переживши усі лихоліття міжнаціональні протистояння і Другої світової війни, домініканці змушені були покинути напівзруйнований монастир, ймовірно, оригінальну Підкамінську чудотворну ікону  вони забрали з собою. Нині у студійському монастирі Походження Древа Хреста Господнього, що діє на території колишнього домініканського монастиря, почитається копія Підкамінської чудотворної ікони.

Запрошуємо усіх, хто цікавиться історією до нашої парафії Різдва Пресвятої Богородиці, щоб помолитися за Україну перед Мар'янівською іконою Матері Божої написаної в типі чудотворної ікони з Підкаменя. 


Чудотворна ікона з Підкаменя

Мар'янівська Богородиця -
"Порятунок Народу Українського"


Ікона "Матері Божої Цариці вервиці". Автор Степан Томасевич.

Підготував о. декан Іван Зозуля


Джерело:

https://photomozajika.blogspot.com/2021/03/1894.html

https://photomozajika.blogspot.com/2022/01/blog-post_24.html

https://photomozajika.blogspot.com/2021/04/12-2020.html

https://photomozajika.blogspot.com/2021/04/blog-post_26.html

https://photomozajika.blogspot.com/2022/01/blog-post_14.html

https://map.ugcc.ua/view/1016-tserkva-rizdva-presvyatoy-bogorodytsi-s-maryanivka-ternopilska-oblast

http://studyty.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=44

https://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_Matki_Bo%C5%BCej_Podkamie%C5%84skiej

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Wojciecha_we_Wroc%C5%82awiu

Цікавий допис вл. Іринея Білика - http://www.canonic.org.ua/golovna-storinka/1/913-svjato-perenesennja-chudotvornoji-ikony-bogorodyci-papskoji-bazyliky-santa-marija-madzhore.html

Ще із 30-х рр. XVIIІ ст. домініканцями було заведено спеціальну книгу, куди записували випадки зцілень та навернень, пов’язаних із чудотворною іконою Підкамінської Богородиці. Кожне зізнання перевіряла на правдивість спеціальна комісія, опитувала свідків, фіксувала час, місце та ін. До сьогодні збереглася тільки незначна частина описів чуд, що були залучені до літературного обігу, - всі інші свідчення зникли разом із архівом у першій пол. XXст. Слава про святиню в Підкамені розійшлася далеко за межі України. Один із уцілілих записів свідчить:“...

У 1702 р., в сам день Благовіщення, прибув сюди чоловік аж із Хорватії на ім’я Гавриїл Ведидович. Був незрячим, але завдяки вірі не боявся довгої виснажливої дороги. Йшов із надією, що прозріє. І Марія винагородила бідного паломника – ще за 20 миль від Підкаменя чоловік побачив сніг, що танув...” Підкаміньську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці було урочисто короновано.

У 1725 р. Святійший Отець Папа Римський Венедикт XIII прислав для неї з Риму золоті освячені корони. Ікона мала також коштовні майсерно виготовлені шати.