понеділок, 10 лютого 2020 р.

Спільнота Преображення Господа нашого Ісуса Христа

Спільнота Преображення Господа нашого Ісуса Христа
(скор. – Спільнота Христового Преображеня)



Це товариство поширення Ісусової молитви серед віруючих. Ісусова молитва є сповідуванням нашої віри в Ісуса Христа, Сина Божого. В Східних Церквах існує випробувана часом традиція – жити в Присутності Божій, що єднає нас із Спасителем, неустанно взиваючи Його святе ім’я:

«Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного!»

Цю молитву, яку називаємо Ісусовою, відмовляють ченці та черниці візантійського обряду, перебираючи в руках шерстяну вервицю із п’ятдесятьма чи стома вузлами. Вервиця, або інакше чотки, полегшує проказування молитви, допомагає зосередитися і зберігати її ритм.

Переваги Ісусової молитви:

 1.        Ісусова молитва – це Євангельська молитва. Сліпий жебрак Вартимей прозрів, коли взивав до Христа і просив, щоб змилувався над ним (Мр. 10, 46 – 52; Мт. 20, 29 – 34; Лк. 18, 35 – 43). У книжці «Щирі розповіді прочанина» читаємо, що Ісусова молитва містить усю правду Євангелії; вона є «синтезом Євангелії».

2.        Проказувати Ісусову молитву – це чинити волю Ісуса, бо, як пише в своєму Євангелієві св.Йоан Богослов, Господь бажає, щоб ми просили Отця в Його ім’я. І все, що попросите в моє імя, те вчиню, щоб Отець у Сині прославився (Йо. 14, 13).

3.        Через Ісусову молитву ми прославляємо Пресвяту Тройцю. Ісусова молитва возноситься до Христа. Через Ісуса вона лине до Отця, бо Ісус називає себе Сином Бога Живого. Це звертання до Святого Духа, присутнього в Ісусовій молитві. Ніхто не може сказати: Господь Ісус, як лише під впливом Духа Святого (І Кор. 12, 3).

4.        Ісусова молитва – це молитва-почитання. Ісус шукає тих, що почитають Його в дусі й правді (Йо. 4, 23)

5.        Проказуючи Ісусову молитву, ми славимо Господа як Спасителя світу.

 6.        Виняткова дієвість Ісусової молитви – в короткій формі. Її легко проказувати… Ісус навчає нас довіри під час молитви.

7.        Ісусова молитва  - це молитва покори«Боже, змилуйся надо мною грішним!» (Лк. 18, 13)

8.        Проказування Ісусової молитви – це звертання до милосердя. Через прохання Помилуй мене! Просимо в Господа милосердя для нас і для усього світу. (…) Воно показане також у притчі про блудного сина (Лк. 15, 11 – 32).

9.           Ісусова молитва -  це молитва покаяння та навернення.  Коли ми просимо Господа, щоби Він зволив змилосердитися над нами, то розкаюємося в серці, пізнаючи свої гріхи. Багато святих Отців за своє наполегливе моління отримало сльози як дар Божий. Сльози каяття за гріхи, але також сльози радости за Боже милосердя. Ісусова молитва – це молитва, яка провадить до Тайни Святої Сповіді. Молитва серця розбуджує потребу очистити серце в Сповіді. Скріплена ласкою цієї Тайни, людина молиться із ще більшою силою.

10.         Коли проказуємо Ісусову молитву, то це веде до пізнання безмежної вартости та високого цінування Божественної літургії і Тайни Пресвятої Євхаристії«Хто Тіло моє їсть і Кров мою пє, той живе життям вічним» (Йо. 6, 54)

11.         Хто промовляє Ісусову молитву з розкаяним серцем, той отримує дар любити ворогів. (Див. Мт. 5, 44 – 45)

12.          Ісусова молитва допомагає постити. (Див. Мт. 5, 3)

13.          Хто проказує Ісусову молитву, той вчиться, за прикладом Христа, любити й почитати Всеблаженну й Пренепорочну Матір Божу.

 14.         Ісусова молитва – це молитва миру. (Див. Євр. 12, 14)

15.          Хто вправляється в Ісусовій молитві, той побільшує любов. (Див. Йо. 17, 3; І Кор. 8, 3; Мр. 12, 30; Йо. 14, 25)

16.          Ісусова молитва – це приготування до смерти. (Див. Мт. 25, 31 – 32)

17.          Хто проказує Ісусову молитву, той молиться до Отця тайно, в своєму серці, за посередництвом Господа нашого Ісуса Христа. Ця молитва показує дорогу до Отця. (Див. Мт. 6, 6; Йо. 14, 6)

18.         Апостол упоминає нас: Моліться безупинно! (Див. Мт. 26, 41)

19.         Ісусова молитва – драбина до досконалости. (Див. Мт. 5, 8) Що читстішою є людина, то більше вона пізнає Бога.

20.         Ісусова молитва освячує вселенну. (Див. Йо. 1, 3)

21.         Хто вправляється в Ісусовій молитві, той повинен кожного дня читати Євангеліє. Через проказування цієї молитви по-новому розуміємо Святе Письмо. (Див. Лк. 24, 45)

22.          Ісусова молитва сприяє єдности в Церкві. (Див. І Кор. 12, 27)

23.         Депресія стала хронічною хворобою нашого часу. Ісусова молитва перемагає меланхолію та зневіру. Це молитва зціленння духа. Вона допомагає осягнути благодаті благодаті й довір’я через Господа ношого Ісуса Христа.

24.         Коли промовляємо Ісусову молитву, здійснюємо волю Отця. (Див. Йо. 4, 34)

25.         Проказування Ісусової молитви приносить у наше серце благодать Святого Духа. Ісус обіцяє прислати Його до нас (див. Йо. 16, 7; Йо. 14, 16)

26.         Ісусова молитва є молитвою, що веде до єдности. (Див. Йо. 17, 21)

27.         Святий Дух був подарований нам у Святім Хрищенні. Ми повинні оберігати цю благодать. (Див. І Кор. 6, 11)

28.         Св. Григорій Ниський навчає, що «ставання Христом здійснюється в серці».

29.         Ісусова молитва – це молитва послуху. Вона вчить нас поважати авторитет Церкви.

30.         Ми проказуємо Ісусову молитву не лише за себе, а також за своїх братів. (…) Іншими словами, проказування Ісусової молитви – це духовне діло милосердя, що його сповняємо для спасіння ближніх. (Див. Євр. 2, 17 – 18)

31.          Ісусова молитва вчить мовчання. Нам легше проказувати її мовчки.
 (Див. Мт. 12, 36)

32.         Чистота є важливою завжди. Св. Іван Клімак пише: «При затьмаренні душі нечистими помислами ти повинен подолати противників Ісусовою молитвою, часто її повторюючи. Сильнішої і успішнішої зброї не знайдеш ні на небі, ні на землі». Тільки той, хто має чисте серце, може побачити Бога. Взиваючи ім’я Ісуса Христа, очищаємо серце та не впускаємо в нього злих помислів.

 33.         Ісусова молитва – це велика допомога в боротьбі проти гріха. Блаженний Діадохій каже: «Якщо б людина так часто, як можливо, взивала ім’я Боже, то не падала б у гріхи».


Молитовні спільноти «Христос Пантократор» - озн. Вседержитель.
Христос є всемогутнім, бо від Нього походить спасіння.

Ці групи молитви покликанні до спільної молитви щотижневої або щомісячної Ісусової молитви протягом 15 – 30 хвилинПотім учасники обмінюються духовним досвідом, читають Святе Письмо. Члени цих спільнот також займаються ділами милосердя, допомагають нужденним.

Ви станете членом нашої спільноти, якщо кожного дня 33 рази будете проказувати Ісусову молитву (у разі недотримання немає гріховного переступу) Виконати це легко навіть під час роботи.

Обітниця при вступі до спільноти ГНІХ:

«Господи, Ти, що преобразився на горі Тавор, прошу Тебе, дай мені глибше пізнати й осягнути таїнство Твого Преображення. Я вірю в Твоє Преображення і твердо надіюся взяти участь у цій милості, обіцяю Тобі 33 рази на день промовляти Ісусову молитву. Хочу це робити з вірою у заступництво Пресвятої Богородиці та з Її допомогою як наставниці в неустанній Ісусовій молитві. Удостой мене бачити й почитати Твою божественність у славі Твого Преображення на Небі. Амінь».


 Джерело: Спільнота ГНІХ, Видавництво "Місіонер", 2002.  https://homilia.io.ua/s2665651