понеділок, 2 жовтня 2023 р.

В храмі с. Мар'янівка копія чудотворної ікони "Скоропослушниці"

Дорогі у Христі, сьогодні хочу для Вас розкрити назву запрестольної ікони храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Мар'янівка. 

Отож, наша запрестольна ікона є копією чудотворної ікони Матері Божої "Скоропослушниці". Ця ікона є знаною з X століття і зберігається в афонському монастирі "Дохіяр". 

Фото з відкритих джерел інтернету:

"Скоропослушниця", або "Найчутливіша"


В Україні завжди користувалися великою любов'ю і шануванням списки (копії) з чудотворної Афонськой ікони "Скоропослушниця".


Вивчаймо і бережімо наші духовні, сакральні скарби!

"Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитвами нашими в скорботах не погорди, але від бід ізбав нас, єдина чиста і благословенна".


Інформацію підготував о. д-н Іван Зозуля

02.10.2023 р. Б.


Посилання:

http://katedral.org.ua/svjatyni/710-skoroposlushnycja.html

http://blyzhchedoboga.com.ua/ikona-bozhoyi-materi-skoroposlushnitsya/

https://kyrios.org.ua/spirituality/prayer/1139-molitva-do-presvjatoyi-bogoroditsi-na-chest-yiyi-ikoni-skoroposlushnitsja-schob-ditina-narodilasja-zdorovoju.html

https://photomozajika.blogspot.com/p/blog-page_5.html?m=1

За переданням вона написана в Х ст. Свою назву ікона отримала у ХVIІ ст., коли від неї сталося чудо в Афонському монастирі, що зветься Дохіар. У цьому монастирі подвизався монах Ніл, що ніс послух трапезника. Кожного разу входячи до трапезної він через неуважність коптив лучиною образ Божої Матері, що висів над входом.

Одного разу чернець почув від образу Богородиці голос. Він закликав його надалі не коптити ікону. Чернець подумав, що це жарт якого-небудь брата, знехтував знаменням і продовжував ходити в трапезну з лучиною*, яка коптить. І раптом він осліп. В гіркому розкаянні, зрозумівши свій гріх неналежного ставлення до святині, молився Ніл перед іконою Божої Матері, благаючи про прощення. І знов почув дивний голос, який сповістив про прощення і повернення зору, та наказав сповістити всій братії: «Відтепер ця ікона Моя буде називатись «Скоропослушниця», тому що швидку всім тим, хто приходить до неї буду являти милість і скоро буду слухати їхні прохання». Пресвята Богородиця виконала і тепер виконує Свою обіцянку – виявляє швидку допомогу і утіху всім, хто з вірою до Неї приходить. (див. https://www.cerkva.info/publications/ikona-bozhoyi-materi-skoroposlushnytsya/)

-Святкування на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» відбувається 22 листопада (9 листопада за старим стилем).

* Скі́пка[1] або лучи́на[2][3], рідко скіпе́ць[4] — тонка тріска сухого дерева, яку використовували в давнину для освітлення житла або розтоплення печі.