пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Моє духовне життя? (Лк. 18, 10-14)


Час у якому живемо, з одного боку позначений секуляризмом та моральним релятивізмом, а з іншої сторони спостерігається спрага за правдивим духовним життям. Як наслідок останнього людина сьогодення має потребу в духовному проводі, шукає місць спокою, тиші та молитви. Багато і таких, що у своєму пошуці збилися з правдивої дороги і потрапили у тенета різних новітніх рухів та сект.
 У світлі сучасних викликів людина часто запитує себе, а яким є моє духовне життя? Відповідь і напрямок дій нам дає сьогоднішнє Єванегеліє від Луки, розповідь про митаря та фарисея. Дві людини у храмі, вони моляться. Все як і повинно бути. Молитва першого - "Боже, дякую тобі, що я не такий, як інші люди - грабіжники, неправедні... З усіх моїх прибутків даю десятину." Неважко нам зауважити, що ценром молитви фаресея є він сам. Бог для нього лише для заспокоєння своїх потреб. Отже, Господь не був для нього основою життя. Як часто і ми є на поверхні своїх відносин із Богом? Заспокоюємося зовнішніми речами, надуманою побожністю. Бог хоче нашого нерозділеного серця. Молитва другого - "Боже, змилуйся надо мною грішним!" Це приклад людини, котра усвідомила, що без помочі Бога, вона є банкротом і тому кличе Його у своє поранене гріхом життя. Не я Господи, а Ти є Датилем і Володарем усього, споглянь на мене і помилуй мене.
 Тому і говорить нам Ісус, що останній повернувся до дому оправданий. В псалмі 51(50), 19 читаємо, "серцем сокрушеним та смиренним Ти, Боже, не нехтуєш." Людина нашої епохи потребує духовного проводу. І саме про це ми читали у листі св.Павла до Тимотея: "Ти слідував моїй науці, моїй настанові, вірі, довготерпеливості, любові, постійності, у переслідуваннях, у стражданнях... " (Див. 2 Тим. 3, 10) Апостол народів остерігає також, щоб ми не потрапити у вир псевдорелігій: "А лихі люди й дурисвіти будуть чим далі, тим до гіршого посуватися, зводячи інших, і самі зведені." (Див. 2 Тим. 3, 12)
 Сьогодні Христова церква, - ми брати та сестри, повинні міцно триматися Слова Божого!  Народе Божий, "тримайся того, чого ти навчився і в чому ти переконався. Відаєш бо, від кого ти навчився, і вже змалку знаєш Святе письмо, яке вірою у Христа Ісуса може тобі дати мудрість на спасіння." (2 Тим. 3, 14-15)
 Кличмо на сьогоднішній літургії, котра є місцем зустрічі з живим Христом - "Боже, змилуйся надо мною грішним!" Прийми нас у Євхаристії, Боже і спаси нас. Амінь.