пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Про християнське виховання дітей


Дорога Деканальна Родино! Сьогодні хочу поділитися з Вами декількома думками, що стосуються теми християнського виховання дітей.

Святий Іван Дон Боско часто повторював, що "без любові немає довір'я, а без довір'я немає виховання."

Кожен з нас живе у певних обставинах життя і саме в них формуються відносини та самоусвідомлення себе в сім'ї, родині, суспільстві. Вимальовується образ Бога. Іншими словами формується особистість. І кожен з батьків бажає, щоб виховати, як каже Писання "вірних дітей" (пор. Тит 1, 6), тобто дозрілу особистість.

Щоб це осягнути, треба уникати у вихованні чотирьох основних помилок:

1) Це наше невміння прийняти зміни.
Звичайно, це не означає, що дітям треба у всьому потурати. Однак треба розуміти, що є певні відмінності між поколіннями. І замість того, щоб заставляти своїх дітей пристосуватися до нашого покоління, дозвольмо їм бути доброю частиною свого.

2) Надмірний контроль.
Це поняття охоплює різні форми відносин: від суворих заборон, суворої дисципліни, аж до образ. Надмірні дисципліна та заборони можуть викликати зупинку розвитку особистості дитини, або ж викликати спротив і бунт супроти батьків.

3) Недостатній контроль.
Слід відмітити, що це одна з найбільш гострих проблем розвитку суспільства. Люди з матеріальним достатком, забезпечені, схильні все дозволяти своїм дітям, думаючи, що це вийде їм на добро. Якщо Ви недостатньо приділятимете уваги своїм дітям, то вони можуть вирости із почуттям залишенності, непотрібними та озлобленими, без належного почуття любові.

4) Непослідовність батьків.
Діти хочуть наслідувати своїх батьків. Порада дуже проста, нам завжди слід бути автентичними, правдивими.

Про подвійні стандарти в житті треба забути, бо інакше ми будемо в очах власних дітей лицемірами.

В листі до Ефесян 6, 4 читаємо: "А ви батьки, не дратуйте дітей ваших, виховуйте їх у послусі та напоумленні Господньому."

Найбільш слушним методом виховання, як вважав Св.Іван Дон Боско є любов.

"Любі, любім один одного, бо любов від Бога, і кожен, хто любить, народився від Бога і знає Бога. (...) Бог - любов." (1 Ів. 4, 7 - 8)

Роздуми о.декана Івана Зозулі.