пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Преображення Господнє. (Див. Мт. 17, 1-9) Роздуми.


Наші роздуми запрошую розпочати із прочитання книги пророка Неємії 10 главу, де є опис про відновлення союзу із Господом Богом.


 При всьому тому склали ми тверде зобов'язання й підписали його, а наші князі, левіти й священики приклали до нього печаті. (Неємія 10, 1)
 Решта народу, священики, левіти, воротарі, співці, нетінеї й усі, що відлучились від чужоземних народів заради закону Божого, жінки їхні, сини й дочки їхні, усі, що могли знати й розуміти, пристали до своїх братів, до видатніших із них, і клятьбою зобов'язались і заприсяглися діяти за законом Божим, даним через Мойсея, слугу Божого, й держати та виконувати всі заповіді Господа, Бога нашого, й суди його та його закони. І не будемо віддавати дочок наших народам цього краю, ні їхніх дочок брати за синів наших; і як народи цього краю привозитимуть на продаж суботами крам і всяку живність, ми не будемо брати в них у суботу або в святий день, і будемо що сьомий рік лишати землю облогом і всякі борги дарувати. Також постановили ми собі за закон - давати від себе щороку по третині шекля на потреби дому Бога нашого: на хліби появлення, на повсякчасні хлібні офіри, на повсякчасні всепалення й кожної суботи, кожного нового місяця й у свята, на мирні жертви, на жертви за гріх, щоб спокутувати за Ізраїля, і на всяку потребу дому Бога нашого. Ми, священики, левіти й народ, кинули жереб про доставу дров, щоб кожна наша родина в призначений час щороку постачала їх для дому Бога нашого, щоб вони горіли на жертовникові Господа, Бога нашого, як це написано в законі. Ми обіцяли приносити щороку в дім Господній первоплід нашої землі і первоплід урожаю з усякого дерева, і приводити в дім Бога нашого до священиків, що служать у домі Бога нашого, первенців із синів наших і зо скотини нашої, як написано в законі, і первістків із товару нашого й овець наших; і первоплід із муки нашої, з приносів наших і з урожаю усякого дерева, нового вина й олії ми будемо достачати священикам у комори дому Бога нашого, й десятину з землі нашої левітам; вони бо, левіти, беруть десятину з усіх наших міст хліборобських. При левітах, коли левіти братимуть десятину, буде священик, син Арона, і левіти принесуть десятину з десятини до дому Бога нашого в комори скарбниці, бо в ці кімнати будуть достачати сини Ізраїля й левіти приносини: хліб, нове вино й олію. Там же є священний посуд, священики у службі, воротарі й співці. Ми не занедбаємо дому Бога нашого. (Неємія 10, 29 - 40)

 Відновити завіт із Богом, відновити благодать св. Хрещення, означає преобразитися, навернутися і в цей спосіб уподібнитися до Ісуса Христа, про котрого так говорить сьогоднішня Свята Євангелія: "Обличчя Його засяяло, наче сонце, а одежа побіліла , наче світло. (...) Озвався Петро й каже до Ісуса: "Господи добре нам тут бути!" Він говорив іще, аж ось ясна хмара огорнула їх і з хмари стало чути голос: "Це - мій улюблений Син, що Його Я вподобав: Його слухайте". (Мт. 17, 4 - 5)

 Добре бути, дорогі Брати і Сестри, з наверненою людиною, преображеною, уподібненою до Ісуса Христа. Хочемо з такою Сестрою чи Братом перебувати, слухати їх слова, або просто спільно проводити час.

 Тому сьогодні дозвольмо Ісусові торкнутися наших сердець, щоб вони змогли засяяти діяльною Божою любов"ю. Також Ісусе, торкнися позначеного та зраненого війною світу і зціли його своєю вірною Любов"ю! Амінь.