пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Церква - Родина Господня! 12.07.2005 р., освячення нової церкви, с.Йосипівка.

Слава Ісусу Христу!
 Дорогі у Христі брати і сестри! Сьогодні коли посвячуємо нову церкву св. ап. Петра і Павла у с.Йосипівка, хочемо тим самим поглибити наше розуміння її суті. Отже, церква - це таїнство цілковито сповнене Божою присутністю. Східне боголов'я розуміє церкву як "ЖИВУ ІКОНУ ПРЕСВЯТОЇ ТРОЙЦІ." Святі Отці не перестають це повторювати, а церковні канони - підтверджувати, "щоб Отець, Син і Святий Дух були прославлені" в самій організації церковного життя. Церква стає таїнством, бо через неї Бог хоче передавати своє Боже життя усім людям, стверджує о. др. Іван Водопівець.
 Церква вважає своїм обов"язком і завданням "плекати єдність і любов між усіма людьми, ба навіть між народами. Церква не шукає панування, не втручається у земні справи, не претендує на авторитет за те, що вірно і з любов"ю служить людям." ("До народів послана" 2, 13)
 Покійний папа Іван Павло II, звертаючись до молоді на Сихові 26.06. 2001р., говорив: "Майбутнє України великою мірою залежить від вас і тієї відповідальності, яку ви зумієте взяти на себе. Бог не забариться, щоб благословити ваші зусилля, якщо спрямуєте своє життя на великодушне служіння родині й суспільству, ставлячи спільне добро вище від особистих інтересів... Любіть Церкву! Вона є вашою родиною й духовним храмом, живим камінням, яким ви покликані бути."
 Церква існує для інших, ось як про це висловлювався папа Павло VI : "Нехай добре знає світ про те, що Церква дивиться на нього з любов"ю та щирим подивом і нею рухає відверте бажання не панувати над світом, а послужити йому... принести потіху та спасіння." (Мр. 16, 15 "І сказав їм, ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всьому творінню.") Отже, Церква не "володіє", не "розпоряджається", а служить ПРАВДІ, БОГОВІ, ЛЮДИНІ.
 Наша церква цінує гідність кожної людини, стоїть на варті життя. Вона є таїнством життя, а тому можемо сміливо сказати, що Церква - це РОДИНА ГОСПОДНЯ. І тому цей вимір треба поглиблювати коли йдеться про Євхаристію, бо саме у ній і через неї виражається нашу подяку та вміння приймати себе самого, Бога, іншу людину з її немочами та болями.
 Євхаристія, джерело єдності церкви. (папа Іван Павло II у апостольському листі Mane Nobiscum Domine). Євхаристія - це епіфанія єдності, але не тільки, вона також є програмою солідарності для всього людства.
 В Євхаристії наш Бог показав найвищу форму любові, змінюючи всі критерії панування в людських стосунках і радикально утверджуючи засади служіння - "коли хто хоче бути першим, нехай буде з усіх останнім і всім слугою." (Мр. 9, 35) Не випадково в Євангелії від Івана у тому місці, де мала б бути розповідь про встановлення Євхаристії, ми знаходимо сцену про "миття ніг" (Пор. Ів. 13, 1-20), цим Ісус недвозначно пояснює сенс Євхаристії. (Див. Іван Павло II? Mane Nobiscum Domine)
 Дорогі у Христі! Сьогодні коли ми увійшли до новосвяченої церкви св. ап. Петра і Павла, щоб тут у ній переживати таїнство Божої присутності, плекати єдність і любов між усіма людьми, зростати в одну велику родину Господа, цінувати життя (коли йдеться про ненародженних дітей та старість), служити подякою - це Євхаристія.
 Дякую усім отцям: отцю-митрату Роману Гриджуку, який з благословення владики Михаїла Сабриги освятив наш храм, а також о.Василю Броні пароху села Велика Березовиця, о.Петру Глібчуку пароху с.Серединки, о.Івану Гавлічу пароху с.Чернелів-Руський та сестрам: Марії, Олесі та сестрі настоятельці Єремії із згромадження Пресвятої Родини. Дякую yсім мешканцям цього села, Bи найбільше причинилися до сьогоднішнього свята своєю жертвенною працею. А також усім гостям, які прибули з сіл Мар"янівка, Настасів та ін. Зберігаймо усі в цій новій церкві "єдність Духа зв"язком миру" (Еф. 4, 3) та відважно прямуймо до повного зросту повноти Христа". (Еф. 4, 13) Амінь.

 о.Іван Зозуля.